Nå er det snart tid for 17. mai med alt det innebærer av bunad, is og tog. Dagen er også en god anledning til å på nytt løfte frem databasen over eidsvollsmennenes etterkommere og andre interessante 17. mai-kilder.
For kanskje nettopp du er i slekt med en av eidsvollsmennene? I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 samarbeidet Slekt og Data og Riksarkivet om prosjektet Adopter en eidsvollsmann, hvor målet var å kartlegge etterkommerne til de 112 eidsvollsmennene. I 2015 inneholdt databasen over 65.000 personer. Du kan søke i databasen her. Prosjektet er nå avsluttet, men det er fremdeles mulig å legge inn informasjon i databasen. Da følger du instruksjonen på denne siden.
Biografier
Det finnes også flere andre interessante sider om eidsvollsmennene. En av dem er Eidsvoll 1814. Her kan du lese mer om de ulike representantene. Blant annet hva de sa under debatten, hvilken bakgrunn de hadde og hva de gjorde etter Riksforsamlingen.
Rik kildebase
Er du fremdeles ikke mettet på historisk 17. mai-stoff? Da kan det kanskje være nyttig å vite at blant annet Nasjonalbiblioteket har mye interessant om temaet i sine arkiver. Har du emigrerte slektninger som bodde i Seattle i 1914. Da var de kanskje med feiringen av 100-årsjubileet for grunnloven der. Lurer du på hva de gjorde? Da kan du finne programmet for festen her.
Stemmer fra fortiden
Mange har en tradisjon med å se på 17. mai-programmet til NRK. Men rapporter fra 17. mai-feiringer fra ulike kanter av landet hadde NRK også i sitt sendeskjema før tv-en gjorde sitt inntog. På Nasjonalbiblioteket finner du mange av disse radiorapportene. Man kan kanskje forvente ekstatisk stemning i disse klippene dagen til ære, men til liks med all media på denne tiden er det hele svært fattet. En fellesnevner for mange av klippene er også at man prioriterer å bruke mye tid på å gi inngående rapporter om været. Så hadde du en mor som feiret 17. mai i Hammerfest i 1936 kan du få vite hvilket vær det var, og hva de trolig gjorde den dagen ved å lytte her. Resten av radioklippene finner du på denne siden.
Foto: Wikimedia Commons